b-movies-history-moodfellas

news-logo

De geschiedenis van de B-film is een fascinerend verhaal dat teruggaat tot het begin van de filmindustrie. B-films, ook wel bekend als “programmafilms” of “low-budgetfilms”,
zijn een belangrijk onderdeel van de filmgeschiedenis omdat ze vaak een alternatief waren voor de grote, dure A-films die in de bioscopen werden vertoond.

De oorsprong van de B-film ligt in de vroege dagen van de cinema, rond het begin van de 20e eeuw. In die tijd werden films vooral gemaakt door kleine
onafhankelijke productiemaatschappijen die niet de middelen hadden om grootschalige producties te financieren. Deze films werden vaak in kleine theaters vertoond als bijprogramma’s voor de hoofdfilm,
vandaar de naam “B-film”.

Tijdens de Gouden Eeuw van Hollywood, in de jaren 1930 tot 1950, werden B-films populairder.
Ze werden vaak gemaakt om een breder publiek te trekken en werden gekenmerkt door hun relatief korte speelduur, eenvoudige verhaallijnen en bescheiden productiewaarden.
Bekende genres binnen B-films zijn onder meer westerns, sciencefiction, horror en film noir.

In de jaren 1950 en 1960 veranderde de aard van B-films aanzienlijk. Ze begonnen meer te experimenteren met stijl en inhoud en werden regelmatig geassocieerd met onafhankelijke filmmakers die buiten de Hollywood-studio’s werkten.
Deze periode bracht regisseurs als Roger Corman en Russ Meyer voort, die bekend stonden om hun B-films met een cultaanhang.
Met de opkomst van homevideo in de jaren 1980 en het digitale tijdperk in de 21e eeuw, kregen B-films nieuwe kansen.
Ze konden gemakkelijker en goedkoper worden geproduceerd en vonden hun weg naar nichemarkten, zoals direct-naar-video-uitgaven en filmfestivals.

Tegenwoordig worden B-films meestal geassocieerd met low-budget, cultaanhang en een zekere charme vanwege hun onconventionele benadering van filmmaken.
Hoewel ze misschien niet dezelfde financiële en kritische waardering krijgen als A-films blijven B-films een belangrijk en geliefd onderdeel van de filmcultuur,
waarbij ze de vrijheid bieden om te experimenteren en verhalen te vertellen die misschien elders geen plek vinden kunnen B-films juist een mooie een springplank zijn voor beginnende nieuwe acteurs, regisseurs en filmmakers.

Toch is ook de B-film een inspiratiebron voor velen . Quentin Tarantino zijn oeuvre is vaak geïnspireerd op en een hommage aan de B-film. Ook al werkt Tarantino met grote budgetten. Zijn benadering en liefde voor film
in styling en keuzes zijn overduidelijk  een lofzang naar de cultstatus van de B-film. Zo heeft hij samen met Robert Rodriguez het Grindhouse 2-luik gemaakt als ode aan de “foute”film.

Ps: We hadden trouwens ook nog een leuke discussie over de term B-film met regisseur Roel Reine : check dat hier

Geschreven door Edo | Moodfellas Podcast

b-movie-grind-house-tarantino-rodriguez-moodfellas-7
b-movie-sharknado-moodfellas-6
b-movie-moodfellas-5
b-movie-moodfellas-4