news-strikes-stakingen-hollywood

news-logo

Jij houdt net als wij ook zo van films bezoeken in de bioscoop en series bingen op de bank, toch?!
En wij maar denken dat er nooit een einde zou komen aan de grote stroom met nieuwe content op streaming en in de bios!
Maar daar zou de komende jaren zomaar eens verandering in kunnen komen.

Laten we je even bijpraten, want wat is er allemaal aan de hand.
De Hollywood-stakingen (geleid door vakbond SAG-AFTRA) die begonnen op 2 mei 2023 zijn een historische gebeurtenis in de geschiedenis van de entertainmentindustrie.
De afgelopen maanden legde het de schitterende wereld van film en entertainment zo goed als stil en gaat het als een schokgolf door het wereldwijde entertainmentlandschap.

In de kern zijn de stakingen een strijd voor eerlijke vergoeding (zoals betaalt krijgen voor een herhaling/ plays van een serie waar je aan hebt meegewerkt, dat is nu niet zo namelijk),
verbeterde arbeidsomstandigheden (en meer zekerheid met bv verzekeringen) en de angst dat kunstmatige intelligentie hun banen gaat overnemen.
De creatieve arbeidskrachten van Hollywood, waaronder acteurs, schrijvers, regisseurs en crewleden, verenigen zich onder de vlag van de Entertainment Workers Alliance (EWA)
om betere lonen, kortere werktijden en verbeterde veiligheidsmaatregelen op film- en televisiesets te eisen.

De aanleiding voor de stakingen zijn de grote inkomensongelijkheid in de industrie. Een kleine groep A-lijstacteurs en bekende regisseurs verdienen astronomische bedragen,
terwijl de meerderheid van de industrieberoepen moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. Deze scherpe inkomensongelijkheid voedt een gevoel van onrechtvaardigheid onder de gewone werknemers,
wat leidde tot een golf van steun voor de staking, ook van de A-list acteurs en prominenten die zich op 13 juli 2023 bij de stakers aansluiten.

Sociale media speelt ook een grote rol in de organisatie en verspreiding van de staking. Filmpjes en populaire hashtags gaan wereldwijd viraal en trekken de aandacht en steun van zowel binnen als buiten de industrie.
Solidariteitsmarsen vormen zich buiten grote studio’s wat een krachtig statement is van de vastberadenheid van de werknemers.

Wat betekent dit voor ons als kijker en bezoeker van bioscopen en streaming diensten?
Op dit moment zit de hele situatie in een impasse en worden op alle fronten series uitgesteld, films vertraagd en releasedata verschoven.
De impact van de staking is namelijk erg verstrekkend. Productieschema’s van films en tv-series zijn verstoord, zonder dat er een oplossing lijkt te komen.
Studio’s en netwerken staan onder immense druk van zowel de stakende werknemers als het publiek om aan hun eisen tegemoet te komen.
En ondertussen vervalt de ene na de andere releasedatum en worden grote series uitgesteld.

Het ziet er dus naar uit dat 2024 wel eens een rustig jaar kan worden voor nieuwe titels.
En begrijp ons niet verkeerd, ook wij vinden dat de dialoog moet worden gevoerd.
Er is de afgelopen jaren veel veranderd in streaming land, alleen zijn veel contracten niet mee veranderd.
Het is een beetje als met het streamen van muziek en de komst van  Napster en later Spotify.
Ook de muziekindustrie heeft zichzelf weer opnieuw moeten uitvinden ,met nieuwe contracten , afspraken en wetten.

Maar hoe dit allemaal gaat aflopen? Wij volgen het op de voet voor jou en houden je op de hoogte.
En dan tot die tijd maar opnieuw alle 10 de seizoenen van The Sopranos maar weer kijken om de tijd door te komen… tot het nieuwe seizoen van Stranger Things wel komt.

Geschreven door Edo | Moodfellas Podcast