henners-vintage-2016-spread

jackies-fine-wines-full-logo

Herkomst : Sussex , Engeland (UK)

Druivensoort : Chardonnay , Pinot Meunier , Pinot Noir

Kleur : Mousserend wit

Het is weer tijd voor die ene post in de week waar je dorst van krijgt! En natuurlijk had George weer iets heeeeeul speciaals voor ons klaar liggen.
Of in George zijn woorden:

Henners – Brut Vintage 2016 Sussex – Engeland

“Vino uit Engeland?! Oh ja zeker, steeds meer en steeds beter! Met name Sparkling doet het knettergoed in Groot Brittannië.
Hoe kan dat toch…. Heeft alles te maken met klimaat. Champagne word langzamerhand te warm en zal op termijn niet meer koel genoeg zijn voor het maken frisse Champagne. Dussss hebben veel vooraanstaande wijnhuizen uit Frankrijk en met name uit Champagne flink land gekocht in Sussex Engeland. Hier is t nog koud en koel genoeg voor het maken van mousserende vino. Een beetje zoals het vroeger in Champagne ging. Die Fransen hebben uiteraard ook hun kennis en expertise meegenomen met als gevolg bubbels van wereldniveau.
Grappig genoeg ligt Sussex ook redelijk op dezelfde breedtegraad als Champagne en is het slecht 3 uur zoals Peter Pan vliegt in afstand.
Deze Brut Vintage komt uit 2016. Episch jaar. Jip (edo) & Soof (george) geboren. Kinderwensen…. weet waar je aan begint maar houdt je jong….
Echter is een jaartal bubbel een teken van nog betere kwaliteit. Word alleen in goede jaren gemaakt en heeft bewaarpotentieel. Dom Perignon is hier wellicht het meest bekende voorbeeld van!
4 jaar op zijn gist zorgt voor veel complexiteit en intensiteit.
In de neus shortbread cookies, honing, citrus. Veel strakheid en prachtige combi van zuren en ziltigheid. Mr Bond laat zijn Dom Perignon hiervoor staan.

jackiesfinewines.nl