Quinta-do-Ameal-–-Reserva-2019-Loureiro---Vinho-Verde

jackies-fine-wines-full-logo

Herkomst : Minho , Portugal

Druivensoort : Loureiro

Kleur : Wit

Dit wijntje stond natuurlijk helemaal in het teken van onze aflevering met Podgast Tim Haars
En voordat de episode begon was de fles eigenlijk al leeg. Of in de woorden van george

“Quinta do Ameal – Reserva 2019 Loureiro – Vinho Verde

Vinho Verde, groene wijn? Nee hoor, kan wit en rood zijn. Wel is het vaak een wijn die jong gedronken word, veel frisheid heeft en laag in alcohol is.
Deze vino komt uit het koele, groene en natte klimaat in het noorden van Portugal.
In combi met granietbodems hier zijn dit de perfecte omstandigheden voor minerale en frisse wijnen.
Quinta do Ameal is gevestigd in een 18e eeuwse parochie. In die tijd werd hier al wijn gemaakt door de monniken. Inmiddels zijn de kelders gemoderniseerd en zijn delen van het gebouw omgebouwd tot luxueuze gastenverblijven. Een goede plek voor de volgende podcast. Ik ga bellen!
Het huis bezit 30 hectare grond, waarvan 14 hectare is aangeplant met de loureiro-druif. De specialiteit van het huis. De overige 16 hectare bestaat uit prachtig aangelegde tuinen, bossen en groene rivieroevers. De wijngaarden van Quinta do Ameal worden biologisch bewerkt.
Na de handmatige oogst worden de druiven geperst, en vergist het sap op Frans eiken. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 6 tot 12 maanden verder op de vaten, gevolgd door een flesrijping van 1 jaar. De wijn is complex en vol van smaak, met aroma’s van peer, citrus, oranjebloesem en een fijne kruidigheid. Fruit, hout en zuren zijn perfect met elkaar in balans.
Opwekkend en springlevend. Likje hout zorgt voor wat zachtere structuur. Zal niet Edo zijn favoriet zijn ben ik bang… Zuurpruim.”

jackiesfinewines.nl